»
Noutati si Proiecte » Proiecte » Promovarea și învățarea tehnicilor tradiționale de țesut, olărit și pictură pe lemn

Promovarea și învățarea tehnicilor tradiționale de țesut, olărit și pictură pe lemn

 
Titlu proiect: Promovarea și învățarea tehnicilor tradiționale de țesut, olărit și pictură pe lemn
Cod proiect: 11PI-I/2017
Proiect implementat de Asociația pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale – ASDR în perioada  ianuarie 2017 –  noiembrie 2017.
Proiect co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional,  aria de finanțare Patrimoniu Cultural Imaterial, sesiunea I/2017
Asociați în proiect: Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Inspectoratul Școlar Județean Cluj
 
Scopul proiectului: : promovarea patrimoniului cultural imaterial rural.
 
Obiectiv general:
OG: Promovarea  a trei mestesuguri traditionale in randul copiilor prin facilitarea transferului cunostintelor legate de cele 3 mestesuguri de la mesteri in varsta, romani si maghiari, la tanara generetie, pe parcursul unui an.
Obiective specifice:
Os1 Promovarea mestesugurilor traditionale, a traditiilor, a obiceiurilor din satul vechi prin desfasurarea de campanii de promovare in 10 scoli, pe parcursul unui an.
Os2 Constientizarea si stimularea copiilor din 10 scoli sa apreciezi traditiile, obiceiurile traditionale prin organizarea unui concurs  in legatura cu elementele de  patrimoniu imaterial rural, pe parcursul unui an.
Os3 Constientizarea si stimularea cadrelor didactice din 10 scoli sa cunoasca tehnicile de lucru in mestesurile traditionale: tesut, olarit, pictura traditionala pe lemn prin participarea la ”sezatori” organizate in atelierul ASDR, pe parcursul unui an.
Os4 Deprinderea tehnicilor de lucru pentru trei mestesuguri traditionale:  tesut la razboi manual, olarit, pictura traditionala pe lemn, de catre 30 de copii prin organizarea si desfasurarea a 18 zile de lucru in atelierul de mestesuguri ASDR.
OS5 Pastrarea (conservarea) cunostintelor, a tehnicilor  legate de mestesugurile traditionale: tesut la razboi manual, olarit, pictura traditionala pe lemn, prin realizarea unor materiale scrise, pe parcursul unui an.
Os6 Vizualizarea actiunilor legate de promovarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial, organizate in scoli, prin realizarea unei retele virtuale de scoli si persoane interesate de patrimoniu cultural imaterial rural.
 
Grupul tinta:
GT1: copii din scoli, mai ales din mediul rural (cl. I- Cl VIII)
GT2:  cadre didactice din scoli, mai ales  din mediul rural
 
Activitățile principale:
- Desfășurarea unor campanii de promovare a patrimoniului cultural rural in școli, mai ales în mediul rural.
Cu sprijinul asociatului 2 – Inspectoratul Școlar Județean Cluj, se vor selecta 10 școli din județul Cluj.
 
- Lansarea în școli a unui concurs de eseuri ”Obicei tradițional din satul meu”.
Premianții de la concurs vor beneficia de o tabără, de zi (7 ore/zi), de 5 zile,  gratuită la atelierul ASDR, în vacanța de vară.
- Organizarea și desfășurarea unei  ”șezători” pentru cadre didactice.
O parte dintre cadrele didactice de la cele 10 școli (15 persoane) vor beneficia de cate 2 zile de relaxare prin practicarea unor meserii tradiționale in atelierul ASDR. Întâlnirea se va organiza sub forma unei ”șezători” la care vor fi invitate și persoane în vârstă din sat, păstrătoare a tradițiilor și a obiceiurilor.
 
- Organizarea și desfășurarea atelierelor de lucru pentru elevi: țesut, olărit, pictură pe lemn.
Se vor selecta 2 grupe de câte 15 elevi – clasele 1-4 și 5-8.  La atelierele de țesut și olărit meșterii vor fi români, ”fii ai satului” Dezmir, pentru pictura pe lemn se va lucra cu un meșter maghiar, specializat pe pictura tradițională pe lemn, specifică etniei maghiare din satul  Mera, jud. Cluj (zona Călata).
Pentru fiecare grupă de elevi se vor organiza cate 3 zile de atelier pentru fiecare meșteșug.
- Conceperea ghidurilor practice pentru meșteșugurile: țesut, olărit, pictură pe lemn
Verificarea ghidurilor din punct de vedere etnografic va fi făcută de către un specialist desemnat de asociatul 1 – Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Ghidurile vor fi distribuite în școli, în primul rând în cele 10 școli implicate în proiect.
- Organizarea și desfășurarea taberei pentru copiii premianți la concurs.
Pentru tabără se vor selecta maxim 15 copii.
Pe parcursul taberei se vor organiza 7 ateliere: pictură, modelaj / olărit, țesut, cusături manuale / lucru cu mărgele, gătit, atelierul de jocuri vechi.
- Organizarea unei rețele virtuale de școli interesate în promovarea tradițiilor.
Se va realiza o pagina Face book  (grup deschis pentru școli și organizații care promoveazează patrimoniul cultural material și imaterial) în care se vor posta anunțuri, articole legate de activități de promovare a meșteșugurilor tradiționale, a tradițiilor și obiceiurilor vechi realizate în școli.
 
Persoană de contact: Viorica RUSU
Telefon: 0744470723, 0757574774
E-mail: asdr_dezmir@yahoo.com